Emilia Pennac

Emilia Pennac
är namnet på den lilla gård som drivs av familjen Giani med dottern Silvia i spetsen. Gården är belägen i södra delarna av Lombardiet, strax söder om Pavia och nära gränsen till Piemonte. All började 1972 när Silvias pappa planterade en halv hektar av druvan Bonarda med målsättningen att odla vin för familjebruk. Det var också här som Silvia fick lära sig grunderna i hur man med hjälp biologisk mångfald, biodynamiska metoder och genom att noggrant följa sina vinplantor kan tillverka fantastiska viner. Familjen har sedan starten försökt göra viner med så få ingrepp som möjligt, utan bekämpningsmedel eller kemiska tillsatser.

Intresset för vin växte sig över tid till att bli en passion och 2010 tog Silvia steget till att börja odla vin i lite större skala för att tjäna sitt levebröd. Hon lyckades köpa några plottar vingårdar i närheten av den första vingården och idag odlar hon ungefär 12 hektar, mestadels sluttningar på 150-250 meters höjd. Här odlas Cortese, Riesling Renano, Pinot Grigio, Moscato, Chardonnay, Croatina, Barbera, Pinot Noir och Bonarda. Eftersom vinkällaren som familjen förfogar är för liten för att kunna hantera hela skörden så väljer de ut de bästa druvorna och säljer resten till det lokala kooperativet. Idag gör de vin på ungefär hälften av druvorna som de odlar men hoppas på att kunna investera i en större källare inom några år.

Biologisk mångfald har varit ledordet för Silvia och hennes familj. Tittar man på hur deras vingårdar så syns det. Mellan rankorna växer mängder av blommor och högt gräs. Allt för att främja livet för insekter och växter ovan och under jord och bidra till ett rikt ekosystem där jorden behåller sin bördighet och ökar sin motståndskraft mot såväl torka, kraftiga regn och erosion. 

Husets viner har alltid gjorts med druvornas egen jäst, spontanjäsning utan temperaturkontroll, med låga svavelhalter och utan filtrering. Silva har upprätthållit denna tradition och har ibland, om året har varit gynnsamt, gjort viner helt utan tillsats av svavel. Vi gillar verkligen på vilket sätt de producerar sina viner och hur de månar om naturen. Dessutom är de ett glatt gäng och vårt senaste besök på gården slutade med ett snöbollskrig, ja ni fattar.